Uutinen
Kauden 2018-2019 pelit alkavat olla pikkuhiljaa paketissa, kun B-tytöt taipui hopealle jatkoajalla. D05 Pohjoisella on vielä tulevana viikonloppuna ylialueellinen FINAL 6 -loppuhuipentuma. Kauden päättyessä on hyvä hetki vetää henkeä ja katsoa hieman EräViikinkien kohta kolmevuotista taivalta seuran sisältä eri osa-alueiden kautta.
STRATEGIAN KAUTTA ETEENPÄIN
Nuoressa, vasta kolmivuotiaassa, mutta maailman suurimmassa seurassa on laadittu strategiaa eri tahoilla viimeisen vuoden aikana ja päätetty seuran hallituksen johdolla visio sekä strategia vuosille 2019-2022. On ollut tärkeää määritellä sitä mitä olemme, mitä haluamme olla ja millä tavalla. Olemme jo kuluneen kauden toimineet päämäärätietoisesti strategiamme mukaan joukkueiden arjessa sekä tulevaisuutta samalla sen mukaisesti rakentaen.
Seuran strategiassa ja visiossa kolme asiaa on noussut keskeiseksi: haluamme olla MERKITYKSELLINEN, LAADUKAS ja KIINNOSTAVA. Kuten näistä avainsanoistakin käy selville, olemme vahvasti rakentamassa yhdessä ihmisten kanssa ihmisille seuraa. Sellaista seuraa, joka merkitsee ihmisille paljon: jotain, johon kuulua, josta olla ylpeä ja joka antaa merkitystä elämään. Seuraahan sinänsä ei ole olemassa, mutta on ihmisiä, jotka muodostavat eri rooleissa itselleen ja muille ympärillään merkityksellisen yhteisön – ja jonka yhdistää sama logo rinnassa. Se on seura.
Uskomme vahvasti toiminnan laatuun, minkä vuoksi haluamme, että toimintamme on suunniteltua ja johdonmukaista ja jossa on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä, teki sitten mitä tahansa seurassamme. Kiinnostavuuden osalta olemme ainakin sellainen seura, josta monella on mielipide. Jos joku ilmoittaa haluavansa olla paras ja olevansa suurin, se herättää väkisinkin keskustelua. Meille se tarkoittaa ylpeyttä omistamme ja luottamusta omaan toimintamme, jollekin toiselle se saattaa näyttäytyä toisella tavalla. Oleellista onkin se, mitä seuran sisällä olemme asioista mieltä – jäsenkyselyiden mukaan jäsenemme ovat enemmän kuin tyytyväisiä olemaan EräViikingeissä, mikä on meille se tärkein mittari.
Seuraavassa pyrin avaamaan eri näkökulmista ja osa-alueista mennyttä, sekä hieman myös tulevaa.
MENESTYMINEN
Menestyksen ja mitalien mittareilla EräViikingit on voittanut kolmen olemassaolokautensa aikana kolme SM-kultaa, kolme SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia. Näistä mitaleista kaksi on aikuisista (miesten SM-hopea 2017 ja naisten SM-pronssi 2018), loput A-C -junioreiden voittamia. Lisäksi seura on voittanut yhden Suomen Cupin vuonna 2017 miesten joukkueella ja naiset olivat hopealla 2019. Seuran strategiassa olemme määritelleet TOP 4 -tason kaikissa ikäluokissa, eli meillä olisi oltava TOP 4 -joukkue joka ikäluokassa, sekä aikuisten liigoissa vuonna 2022. Tämän suhteen näen, että olemme olleet jo nyt hyvin aikataulussa. Ainoastaan SC Classic on voittanut näissä kolmessa vuodessa suomalaisista seuroista enemmän SM-mitaleja (10) kuin EräViikingit (9).
Nuoremmissa junioreissa alueellisista sarjoista mitaleja on tullut kolmessa vuodessa paljon (7 kultaa, 6 hopeaa, 2 pronssia), mikä kertookin siitä, että olemme viime vuosina panostaneet nuorempien ikäluokkien valmennukseen ja toiminnan laatuun merkittävästi. Haluamme tuottaa pelaajia, jotka ovat pelitaitavia: osaavat pelata yhdessä, ovat urheilullisia ja yhtenäisiä. Tällaisena näen myös EräViikinkien joukkueet.
TOIMINNAN LAAJUUS
Toiminnan laajuuden suhteen olemme vakiintuneet noin 2000 jäseneen, joista karkeasti puolet on salibandykouluissa ja -kerhoissa ja puolet joukkueissa. Strategisena tavoitteena on tulevaisuudessa lisätä hieman joukkueissa pelaavien pelaajien määrää eri toiminnoilla, mm. matalan kynnyksen kaupunginosajoukkueita perustamisella. Silti meille ei ole itse tarkoitus olla maailman suurin, vaikka sitä juuri nyt olisimmekin – enemmän tavoite on vakiintua toistaiseksi tähän ja saada jokainen seuran osa-alue toimimaan laadukkaasti. Sen jälkeen on luonnollista miettiä jälleen kasvuakin. Meillä uskotaan vakaasti laadun tuovan myös määrää, joten sen on oltava meille oleellinen mittari.
Harrastetoiminta on meille vahva kivijalka ja haluammekin tehdä sen todella laadukkaasti: valtaosa harrastetoiminnoistamme ohjataan ammattilaisten johdolla, mikä on konkreettinen tae laadukkaasta toiminnasta. Pystymme tuottamaan tätä kautta myös useita salibandyn ja liikunnanohjauksen ammattilaisia.
PÄÄSARJAJOUKKUEET
Olemme tehneet kovan valinnan ainoana Suomessa pyörittämällä kolmea pääsarjajoukkuetta. Miesten ja naisten liigajoukkueen lisäksi seuran alla toimii EV Akatemia Divarissa.
Olemme tästä valinnasta ylpeitä ja koemme, että vaikka sen myötä energia ja aika, sekä seuran rajalliset resurssit jakautuvatkin kolmeen yhden sijasta, jokaisella näistä joukkueista on oma, tärkeä merkityksensä kokonaisuudessamme. Usein koko seuraa peilataan esimerkiksi vain miesten edustusjoukkueen kautta, mutta me haluamme ajatella asiaa laajemmin. Meille on esimerkiksi tärkeää, että emme ohjaa juniorijoukkueista penniäkään rahaa pääsarjajoukkueisiin, vaan junioripuolen rahoitus on erillinen suhteessa pääsarjajoukkueiden vastaavaan.
Miesten edustusjoukkueen osalta ensimmäisen fuusion jälkeisen kauden menestyshuuman jälkeen ollaan pyritty rakentamaan pysyvyyttä. Meille tärkeä arvo on omavaraisuus – haluamme että edustusjoukkueessamme pelaa mahdollisimman paljon seuran omia kasvatteja, jotka kokevat tärkeäksi edustaa juuri EräViikinkejä. Samalla pyrimme yhdistämään tämän siihen, että pääsarjassa pelaaminen tarkoittaa myös huippu-urheilussa mukana olemista ja huippu-urheilussa tavoite on menestyä ja voittaa. Tämän kauden tulos oli siis pettymys ja haluammekin tulevina vuosina menestyä. Fakta on, että Salibandyliigassa pelaa joukkueita, joilla on tällä hetkellä meitä isommat resurssit käytettävissä miesten pelaajabudjettiin, tai jotka ovat päättäneet keskittää seuran resurssit vahvasti miesten edustukseen. Taloudellisesti näen, että olemme tällä hetkellä sarjassa kilpailukykyinen, mutta haluamme rakentaa myös pysyvää menestystä. Se tarkoittaa sitä, ettemme ota riskejä, vaan etenemme maltillisesti. Menestys vaatii siis meiltä kilpailuetujen löytämistä omalla toiminnallamme: on tehtävä jotain paremmin ja enemmän kuin toisten samoista sijoista pelaavien. Siihen matkaan olemme nyt lähdössä: näen, että perustat ovat hyvät: meillä on tulevalla kaudella lahjakas joukkue, jossa on yhdistelmä kaiken voittaneita maailmanmestareita ja nuorempia pelaajia nälkäisenä ottamaan seuraavia askeleita urallaan, sekä edistyksellisesti ajatteleva valmennustiimi pelaajia auttamassa ja peliä sekä toimintaa linjaamassa. Jokaista yhdistää halu menestyä nimenomaan EräViikingeissä.
Naisten edustusjoukkue uudistui toissakaudella valmennuksen ja pelaajiston osalta, ja jo uudistumisen ensimmäisenä kautena tuloksena oli SM-pronssia. Tällä kaudella nuori joukkue ei ollut kenties valmis käsittelemään menestysodotuksia tai ymmärtänyt sen vaatimaa työmäärää ja tulos jäi vajaaksi odotuksiin nähden. Uskon, että olemme oppineet tästä ja tulevalla kaudella joukkue tulee varmasti näytönhaluisena ja motivoituneena jo ensimmäisiin kesätreeneihinsä: töitä on tehtävänä. Tulevan joukkueen profiili on todella nuori: selkeänä ajatuksena on ollut löytää pelureita, jotka ovat motivoituneita kehittymään ja samalla uudistamaan naisten huippusalibandya entistä viihdyttävämpään suuntaan.
Korkeimmalla sarjatasolla pelatessa tavoite tietenkin menestyä ja siihen voimme vaikuttaa tekemällä oma toimintamme niin hyvin, että menestyminen on mahdollista. Valmennustiimimme on naisissa monipuolinen ja kokenut – tämä on osa-alue, johon olemme halunneet panostaa, sillä toiminnan laatu lähtee pitkälti valmennuksen toiminnasta. Naisten lahjakas liigajoukkue on tässä kohtaa vasta matkalla ja pelaajiemme parhaat pelivuodet edessä – toki joukkueessa pelaa jo useampi naisten maajoukkueen pelaaja. Tulevaisuus näyttää siis erittäin lupaavalta.
EV Akatemia on seuran näkökulmasta toiminut omassa tarkoituksessaan erinomaisesti. Joukkue on pystynyt erinäisten vaiheiden jälkeen säilyttämään paikkansa Divarissa aktiivista salibandya pelaten ja ennen kaikkea auttamaan pelaajiamme nousemaan korkeammalle tasolle pelaajina. Uskomme nuorten pelaajien osalta vakaasti pelimääriin ja siihen, että kovatasoisten pelien pelaaminen kehittää ja valmistaa seuraaville tasoille. Tästä osoituksena on, että viimeisten kolmen kauden aikana EV Akatemiassa pelaavista pelaajista kymmeniä on pelannut myös Salibandyliigaa ja vuosittain pystymme nostamaan EV Akatemiassa onnistuneita oman seuran pelaajia myös omaan edustusjoukkueeseemme. On selvää, että yhdistelmäjoukkueen (A-pojat ja Akatemia) pyörittäminen on myös haasteellista, mutta näen, että olemme onnistuneet kokonaisuudessa erittäin hyvin. Kolmen kauden aikana olemme olleen kerran A-poikien pronssilla ja Akatemia Divarin välierissä. Tulevalla kaudella tavoite on pärjätä molemmissa sarjoissa ja uskon meidän löytäneen siihen toimivan konseptin.
Pääsarjojen osalta olemme ottaneet toiminnanohjausjärjestelmänä käyttöön XPS Sideline -työkalun, jonka kautta näiden joukkueiden toimintaa ohjataan ja dokumentoidaan. Tämäkin on askel eteenpäin kohti ammattimaisempaa toimintaa huipputasolla ja sitä kautta kilpailuetujen löytämistä.
JUNIORIT
Junioreissa olemme onnistuneet varsin laajalla rintamalla läpi junioriputken. On hienoa huomata, että junioreiden edustusjoukkueet pystyvät kehittämään pelaajia joka vuosi pääsarjatasolle ja menestymään oman ikäistensä sarjoissa, kuten yltä voi lukea. Vaikka menestyminen ei ole meille junioreissa suora tavoite, se on silti mittari siitä, missä menemme suhteessa toisiin seuroihin. Pelaamme vuosittain SM-sarjoissa jokaisessa ikäluokassa ja pystymme myös pärjäämään kansallisesti. Vaikka EräViikingit on aina kentällä voittaakseen; silti se, kääntyykö yksittäiset playoff-pelit vastustajille tai meille, on pisara meressä, kunhan näemme, että olemme riittävän kovalla tasolla pelaajien kehittymisen ja joukkueen toiminnan kannalta suhteessa muihin ja pelaajamme saavat riittävän kovia pelejä joka kausi. Tukitoimena junioripuolella on FBA MAAJOUKKUETIE -toiminta, jossa jokainen B-D -ikäinen edustusjoukkueemme on mukana. Tämä takaa toiminnan johdonmukaisuuden ja dokumentoinnin, mikä tulee palvelemaan vuosi vuodelta yhä paremmin joukkueitamme, sekä auttaa pelaajiamme kehittymään ja kasvamaan urheilijoiksi.
Junioreiden edustusjoukkueiden ohella on ollut mahtavaa nähdä laaja ja laadukas kilpa- ja haastajajoukkuetoiminta, jossa pelaajat pystyvät pelata salibandya eri tasoilla omien tavoitteidensa mukaisesti. Tälläkin kaudella otimme useita mitaleita myös haastajasarjoissa ja kilpajoukkueet pystyivät auttamaan pelaajiamme seuraavalle tasolle.
Erityisen hienoa on nähdä yhtenäinen tyttösalibandyputkemme aina F/G-junioreista aikuisiin saakka. Olemme niitä harvoja seuroja, jossa myös tyttöpelaajat voivat pelata sekä kilpailullisella- että kevyemmällä tasolla salibandya saman logon alla. Sitä ei voi pitää itsestään selvyytenä, vaan on nostettava asia ehdottomana vahvuutenamme esille.
Uutena asiana olemme avanneet ovet junioripuolella myös kansainvälisille kentille: teimme syksyllä Tsekkiläisen FBS Bohemiansin kanssa pelaajavaihdon kolmen pelaajan osalta. Keväällä meillä oli Tsekin U19-maajoukkueen pelaaja koko kevään mukana. U19 MM-kisoissa ja karsinoissa EräViikinkien pelaajia onkin esiintynyt ja esiintyy Suomen maajoukkueen lisäksi myös mm. Tsekin, Japanin ja Viron maajoukkueissa. Koen, että tässä olemme selkeä edelläkävijä ja tulemme ehdottomasti jatkamaan kansainvälisiä yhteistyökuvioita, sen verran positiivinen palaute on tullut läpi linjan.
Myös valmennusjärjestelmämme on herättänyt paljon maailmanlaajuista kiinnostusta ja valmentajiamme onkin kutsuttu viimeisen vuoden aikana paljon kertomaan siitä kansainvälisiin tapahtumiin.
Huolenaiheena junioripuolella on pääkaupunkiseudulla ilmiönä nostanut jälleen päätään viime vuosina varsin aggressiivinen värväyskulttuuri. Jo hyvinkin nuorille pelaajille ja heidän vanhemmilleen soitellaan keväisin eri seuroista ja puhutaan ympäri liittymään toisiin seuroihin. Itse koen, etten halua meidän seuramme toimivan näin. Meillä on oltava riittävän vahva itseluottamus ja ylpeys omasta toiminnastamme ja osoitettava vuosittain juuri omalla toiminnallamme ja faktoilla toimintamme laatu myyntipuheiden ja kebabin tarjoamisen sijaan. Juuri tässä koenkin, että olemme onnistuneet seurana hyvin. Valmentajamme eri ikäisissä tekevät intohimoista ja pelaajien edun mukaista työtä, joukkuevaihtoehtoja löytyy jokaiselle pelaajalle eri ikäisissä ja uskon myös fiksujen pelaajiemme ja vanhempien näkevän sen. Ruoho on harvemmin vihreämpää aidan toisella puolella ja pikavoittoja on harvoin, jos koskaan tarjolla urheilussa.
ERÄVIIKINGIT JA TULEVAISUUS
EräViikinkien tulevaisuus näyttää hyvältä. Kahden suuren seuran jälkeen jokaiselta seuran ihmiseltä on vaatinut paljon olla mukana luomassa uutta. Tässä lyhyessä ajassa koen, että olemme kuitenkin onnistuneet toistaiseksi erittäin hyvin. Seuran sisällä en ole enää kuullut pitkään aikaan haikailua vanhaan, vaan ihmisten keskittyminen on ollut tulevan rakentamiseen. Tämä on vaatinut paljon voimavaroja meiltä kaikilta, mutta on palkitsevaa huomata, miten paljon EräViikingit eri ihmisille merkitsee. Seurassa työskentelevät ovat roolissaan venyneet äärimmilleen viime vuosina tunteja laskematta joka suuntaan, seuran valmentajat osallistuneet avoimin mielin yhteisen tapamme kehittämiseen, seuran toimihenkilöt tekevät seuran hyväksi jatkuvasti enemmän kuin on alun perin sovittu, vanhemmat ovat tunteella mukana kannustamassa, elämässä salibandyelämää osaltaan ja mikä tärkeintä: pelaajamme kokevat ylpeinä EräViikingit omaksi seurakseen, kuten me kaikki. Tämän tilanteen saavuttaminen ei ole ollut keneltäkään helppoa eikä itsestään selvää, mutta yhdessä olemme sitä tehneet ja teemme jokainen osaltamme päivittäin arjessamme. EräViikinkien tarina on vasta alussa, vaikka olemmekin jo lyhyessä ajassa kulkeneet todella pitkän matkan, yhdessä.
Helsingissä 23.4.2019
Urheilujohtaja Joonas Naava