
kolumni

EräViikingit ry:n toiminnanjohtaja Jari Oksanen kirjoittaa osavuosikatsauksia seuran toiminnasta.
Koronahaasteet
”Koronahaasteet” – Olisi niin mukava päästä kirjoittamaan katsausta seuran toimintaan ilman, että korona-asioihin tarvitsisi ottaa mitään kantaa. Mutta käytännössä tämä on mahdotonta, koska liikunta- ja seuratoiminnassa koronan vaikutukset ovat näkyneet niin voimakkaasti, että ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti seuratoimintaan ja sen rakenteisiin. Seuratoiminnassa rakenteet muodostuvat jäsenistön ympärille, eikä toisin päin. Kun korona on syönyt monissa lajeissa ja seuroissa jäsenmäärää, vaikuttaa se pitkällä aikavälillä väistämättä seura- ja harrastetoiminnan toimintoihin ja rakenteisiin – myös EräViikingeissä.
Toistaiseksi olemme onnistuneet tekemään vaikeiden aikojen keskellä hyviä valintoja, joilla olemme pystyneet sopeuttamaan omaa toimintaamme, kuitenkaan tinkimättä toiminnan tarjonnasta ja laadusta, mitä harrastajille ja kilpatason pelaajille seurassamme löytyy. Lisäksi valtion (Opetusministeriö) ja Helsingin kaupungin myöntämät korona-avustukset ovat olleet elinehto sille, että toiminnan määrää tai laatua ei ole tarvinnut supistaa vielä merkittävästi.

Koronan osalta yksi suurimmista haasteista on kuitenkin se, ettei asioita pysty ennakoimaan. Yksittäisillä avustuksilla voidaan paikata lyhyen aikavälin tappioita ja tulomenetyksiä, mutta seuran toiminnassa meidän on koko ajan mietittävä myös tulevaisuutta. Tällä hetkellä jäsenmäärämme on parhaista vuosista tippunut lähes 30% ja epävarmat ajat ovat edelleen päällä. On erittäin haastavaa suunnitella laajaa harrastetoimintaa sekä monipuolista kilpajoukkuetoimintaa, kun ei ole mitään varmuutta, milloin ei tarvitsisi ohessa miettiä enää koronan vaikutuksia. Isoja kysymyksiä on se, että jääkö lasten ja nuorten harrastamisen määrä pysyvästi vuosiksi alhaisemmalle tasolle vai tapahtuuko palautuminen kuinka nopeasti?
Mikäli harrastajien määrä jää pysyvästi alhaisemmalle tasolle, seuran on luonnollisesti mitoitettava omaa toimintaa sen mukaisesti. EräViikingit järjestää harrastetoimintaa monissa toimipisteissä ympäri Helsinkiä. Onko alueellinen toiminta mahdollista enää tässä laajuudessa ja pitääkö toimintaa keskittää enemmän? Tai kuinka paljon palkattuja valmentajia ja ohjaajia tarvitaan, jos harrastajia on merkittävästi vähemmän? Urheilulla ja liikunnalla on nykyään myös suuri työllistävä vaikutus palkattujen valmentajien ja ohjaajien kautta, joten harrastajamäärien lasku vaikuttaa suoraan myös työllisyyteen. Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä joudutaan seuratoiminnassa tällä hetkellä pohtimaan. Toistaiseksi emme ole lähteneet tinkimään merkittävästi mistään toiminnosta, vaan olemme halunneet tarjota mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle edelleen mahdollisuuden jatkaa tai palata salibandyharrastuksen pariin. Unohtamatta myös aikuisten matalan kynnyksen harrastetoimintaa. Kuntosählytoiminta on edelleen vireää useiden Mosahallin ryhmien toimesta.
Entäs sitten F-liiga?
Liigajoukkueiden osalta talous on myös yksi suuri kysymysmerkki. Vaikka liigan yleisökeskiarvo ennen koronaakin on lajissamme ollut alle tuhannen katsojan, on silti katsojamäärien laskulla taloudellinen vaikutus F-liigassakin. Viime kaudella tätä vajetta paikattiin myös valtion koronatuella, mutta tällä kaudella kaikki joukkueet ovat jo omien ratkaisujen varassa. Isoja taloudellisia panostuksia liigajoukkueisiin ei tällaisessa tilanteessa ole mahdollista tehdä, kun tulovirrat ovat hyvin epävarmalla pohjalla.
Samassa yhteydessä, jos lyhyesti sivuaa myös Helsingin hallitilannetta, niin siihen ei lähivuosina ainakaan kaupungin toimesta ole muutosta tulossa. Pasilan halli ei täytä lähellekään turvallisuuden näkökulmasta kriteereitä, kun katsoo tänä syksyn julkisuudessa ollutta keskustelua. Käytännössä vaihtoehtoja liigaehdot täyttävästä hallista Helsingissä on pyöreät nolla. Taustalla eri vaihtoehtoja puidaan, mutta korona ei tähän asiaan ole ainakaan tuonut yhtään helpotusta yksityisten halli-investoijien päätöksentekoon.
Urheilullisesti molemmat F-liigajoukkueemme ovat parantaneet viime kauden tasoaan ja erityisen iloinen voi olla naisten upeasta syksystä. Naisten sijoitus tällä hetkellä runkosarjassa toisena ja Suomen Cupin välieräpaikka takataskussa, kertoo siitä hyvästä työstä, jota joukkueessa on määrätietoisesti tehty haastavien aikojen keskellä.

Miesten ja naisten MM-kisojen jälkeen toivoisi F-liigan saavan nostetta myös kiinnostavuuden kannalta, mutta pahoin pelkään jatkuvasti kasvavan uuden korona-aallon syövän tätä erinomaista mahdollisuutta lajiltamme. Yleisökato näkyy kaikissa tapahtumissa eli yhtä lailla juniorien SM-pelien kuin aluesarjan turnaustenkin katsomoissa vanhempia, läheisiä ja kavereita on merkittävästi vähemmän kuin ennen koronaa. Tilannetta ei tietysti auta surkutella, mutta seuran vaikutusmahdollisuudet koronan aiheuttamiin rajoituksiin ja vaikutuksiin ovat hyvin ohuet. Tietenkin pyrimme omalla toiminnallaan järjestämään kaikki tapahtumat terveysturvallisesti, jonka takia Mosahallissakin on kaikissa otteluissa ja turnauksissa tällä hetkellä käytössä yleisölle koronapassi.
Juniorijoukkueiden kuulumisia
Kaksi edelliskautta on juniorijoukkueilla ollut valtavia henkisiä pettymyksiä, kausien päätyttyä kesken. Tämä ei kuitenkaan ole onneksi näkynyt tämän syksyn tekemisessä, vaan kaikki joukkueet ovat tehneet määrätietoista työtä niin harjoituksissa kuin peleissäkin, mikä näkyy tuloksissa. Meillä on tällä kaudella ennätysmäärä joukkueita (9 kpl) valtakunnallisissa sarjoissa poikien P21-P15 ja tyttöjen T21-T16 ikäluokissa. Eikä siinä kaikki, jokaisessa ikäluokassa meillä on tällä hetkellä yksi joukkue vähintään kolmen parhaan joukkueen joukossa. Pelaajiamme on ollut useita myös U19 ja U17 maajoukkueissa sekä maajoukkuetiellä, jossa olemme myös seuran joukkueiden osalta mukana P15, P14, P13, T16 ja T14 joukkueilla.

Menestys ei ole mikään itseisarvo, vaan se on tulosta määrätietoisesta ja laadukkaasta työstä, jota joukkueissamme toteutetaan osaavien valmentajien johdolla. Seuran valmennuslinja on myös julkaistu ja on vapaasti luettavissa nettisivuillamme. Valmennuslinjaa on toteutettu tässä muodossa jo muutaman vuoden ajan, ja tulokset rupeavat näkymään koko ajan enemmän ja enemmän. Valmennuslinja myös päivittyy jatkuvasti eri osa-alueilla ja siihen tulee mahdollisesti vaikuttamaan jatkossa etenkin arvokeskustelu, jota työstetään seuran kehityspäivänä 6.1., josta lisää seuraavassa kappaleessa.
Strategian päivitys
Näiden haastavien aikojenkin keskellä yritämme puurtaa normaalia seuratoimintaa ja sen tulevaisuuden suunnittelua niin hyvin kuin mahdollista. Seuran viimeisin strategiakausi 2019-2022 päättyy ensi vuonna. Hallituksen ja johtoryhmän kesken olemmekin jo nyt syksyllä käynnistäneet uuden strategian kehitysprosessin. Tähän kuuluu olennaisena osana koko jäsenistön ja avaintoimijoiden sitouttaminen seuran toiminnan suunnitteluun. Sen takia tässä näin julkisestikin kutsumme koolle loppiaistorstaina 6.1.2022 kaikki kiinnostuneet EräViikinkien kehittämispäivään Mosahallille klo 13-16. Kutsu on avoin eli seuran tulevaisuuteen saavat tulla vaikuttamaan kaikki kiinnostuneet. Mosahallissa meillä on runsaasti tilaa järjestää tilaisuus terveysturvallisesti, ja edellytämmekin koronapassia kaikilta. Tilaisuuden etäosallistumismahdollisuus myös selvitetään ja tiedotetaan lähempänä tapahtumaa. Mikäli koronatilanne heikkenee, voidaan tilaisuus tarvittaessa muuttaa kokonaan etätilaisuudeksi. Olennaista on kuitenkin se, että seuran tulevaisuuden suunnittelua ei pidä unohtaa kaiken tämän haasteen keskellä.
Jäsenkysely kertoi, että olemme tehneet oikeita valintoja
Seura on jäsenien yhteenliittymä ja seuran toimijat ovat jäseniä varten. Tämä monesti unohtuu monilta urheiluseuroissa toimivilta henkilöiltä, että me seuran toimijat emme tee asioita itseämme varten, vaan pyrimme palvelemaan koko jäsenistöä parhaalla mahdollisella tavalla. EräViikingeissä strategiamme on ollut tehdä toimintaa ammattimaisesti, laadukkaasti, merkityksellisestä ja laajalla vaikutuspiirillä. Kun toimintaamme kuuluu ruohonjuuritason matalan kynnyksen harrastetoimintaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin, junioritoimintaa tytöissä ja pojissa kaikissa ikäluokissa kilpa- ja haastajatasolla, sekä liigatason huippusalibandyä, aiheuttaa tämä tietysti aina jonkin verran kipuilua siinä, että mitkä ovat ne oikeat painopisteet. Mielipiteitä on monia ja siihen vaikuttaa vahvasti se perspektiivi, josta mielipiteen antaja seuran toimintaa tarkastelee. Ihan kaikille kaikkea mekään emme yritä tarjota ja joihinkin mielenkiintoisiin projekteihin tai uusiin avauksiin on ollut pakkoa sanoa ”ei”.
Meille kuitenkin tärkeintä on se, että seuran jäsenet kokevat toiminnan mielekkäänä, merkityksellisenä ja paikkana, jossa jäsen viihtyy – jokainen omassa toimintaympäristössään. Tätä pyrimme mittaamaan säännöllisillä jäsenkyselyillä, joita on EräViikinkien historian aikana tehty kolme laajaa kyselyä. Seuraavassa pureudun hieman viimeisimmän loka-marraskuussa 2021 tehdyn kyselyn tuloksiin.
Jäsenkyselyssä saatiin tällä kertaa yli 20% vastausprosentti, kun se aiemmin on ollut hieman alle 20%, joten tilastollisesti tulokset kertovat jo erittäin hyvällä tarkkuudella mielipiteistä, joita jäsenistöllämme on. Merkittävintä kyselystä oli huomata, että 19 kysymyksestä, joissa kysyttiin erilaisia mielipiteitä seuran toimintaan liittyen asteikolla 1-5, peräti 17 kysymyksen osalta arvosana oli noussut vuoden 2020 alussa tehdystä kyselystä ja kaikkien kysyttyjen asioiden keskiarvot pyörivät arvosanan 4 ympärillä.

Tämä kertoo, että olemme vaikeiden aikojenkin keskellä onnistuneet tehdyissä valinnoissa ja asioissa erittäin hyvin. Vastauksia analysoidessa tämä jopa hieman yllätti, koska voisi kuvitella, että erilaiset kilpa- ja harrastustoimintaan vaikuttaneet koronarajoitukset olisivat vaikuttaneet myös jäsenistön positiiviseen fiilikseen. Kokonaistyytyväisyys seuran toimintaan oli 4,1 ja seuran toiminta koettiin erittäin merkityksellisenä (4,38). Oheisen linkin takaa näette kaikkien eri kysymysten vastausten keskiarvoja, sekä vertailun vuoksi kahden edellisen jäsenkyselyn vastaavien kysymysten keskiarvot.
Ulkoisesti vielä kuulee ajoittain kommentteja seurafuusion epäonnistumisesta, mutta ainakaan jäsenkyselyssä se ei millään tavoin tule esiin – ei edes yksittäisissä avoimissa kommenteissa. Totta kai kyselyssä pääsivät kaikki ääneen, myös ne, joilla oli kriittistä sanottavaa. Seuratoimijoiden osalta kaikki palautteet käydään läpi ja esille tulleisiin epäkohtiin tartutaan, mikäli havaitaan niitä olevan esimerkiksi samassa joukkueessa tai samoja mielipiteitä tulee useamman vastauksen kautta. Kaikkia tietenkään ei voi isossa seurassa miellyttää.
Kyselyssä kartoitimme jäsenistöltä myös eri kysymyksillä arvomaailmaan liittyviä asioita, koska haluamme erityisesti tulevaisuuden suunnittelussa korostaa arvopohjaisia toimintamalleja. Jäsenistöltä kysyttäessä selkeästi tärkeimmäksi arvoksi kohosi laadukkuus. Sen jälkeen toiseksi tärkeimmäksi nousi joukkuepelaajilta yhteisöllisyys, kun taas harrastepelaajilla toiseksi tärkein arvo oli vastuullisuus. Kolmanneksi tärkein arvo oli taas päinvastoin joukkue- ja harrastepelaajilla. Kunnioitus nousi selkeästi myös kilpailullisuuden ja menestyksen edelle. Näiden lisäksi myös jäsenistöltä kysytyt avoimet vastaukset antavat arvokasta tietoa seuran tulevaisuuden suunnitteluun.
Jäsenkyselyn palkinnot
Jäsenkyselyn yhteydessä yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin myös seurapalkintoja. Voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä, mutta tässä arvonnan tulokset:
Pääpalkinto 150€ kausimaksuetu keväälle: Tiina Helenius, P18 Akatemia
Fat Pipe vapaavalintainen maila: Elina Miettinen, harrastejoukkue Tapanila
JoyActor Soundmate kuulokkeet (2 kpl): Tarja Kasurinen T16, Toni Saikkonen P2010
EräViikingit iso mailakassi: Eino Ala-Hautala P2006 Musta
EräViikingit ohut trikoopipo (5 kpl): Mikko Söderholm salibandykoulu Vuosaari, Riikka Kukonlehto P2011, Henna Sinkkonen T10, Liisa Heikkinen T14, Susanna Pärnänen harrastejoukkue Vuosaari.
Onnittelut voittajille!
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
Vaikka korona-ahdingon keskellä asioita on pyritty tekemään niin hyvin kuin mahdollista ja tulevaisuuden suunnitelmia rakennetaan, silti on ääneen todettava, että tässä tilanteessa on vaikea ennustaa kovin tarkasti tulevaisuuteen. Pitkäkestoinen poikkeusaika aiheuttaa niin taloudellista haastetta kuin myös toimijoiden väsymistä jatkuvaan stressiin. Myös valmentajat väsyvät, kun jatkuvasti pitää miettiä kaikkea ylimääräistä perusvalmentamistyön lisäksi, jota suurin osa tekee oman päivätyön ohella. Eikä pidä unohtaa pelaajiakaan. Koronan aiheuttamat lopettamiset eivät johdu pelkästään vain siitä, ettei lapsia ja nuoria uskalleta tai haluta päästää harrastuksiin, vaan myös siitä, että lapset ja nuoret eivät enää itse löydä kipinää ja motivaatiota lähteä treenaamaan tavoitteellisesti, kun pelaamisen ja treenaamisen osalta on koko ajan epävarmuustekijöitä.
Tämä epävarmuus heijastuu ihan koko seuran toimintaan liigajoukkueista matalan kynnyksen toimintaan. Mikäli harrastajamäärät ja resurssit vain jatkuvasti pienenevät, aiheuttaa se seurassa pohdintaa, pitääkö joitain toimintoja supistaa. Harrastamisen maksujen merkittävä kasvattaminen ei tässä maailmantilanteessa ole oikea ratkaisu, koska tällöin harrastajamäärä vähenisi vain entisestään. Myös F-liigajoukkueiden osalta joudumme miettimään, millaisella strategialla tuleviin kausiin lähdetään joukkuetta rakentamaan. Jäsenistön mielestä on kuitenkin myös tärkeää, että seuralla on toimivat ja menestyvät F-liigajoukkueet.

Kaikesta huolimatta kannustan kaikkia seuran jäseniä jaksamaan ja ylläpitämään omaa salibandyharrastustaan, koska lasten, nuorten ja aikuisten osalta liikkumattomuuden lisääntyminen on vielä suurempi haaste kuin korona. Lisäksi toivon, että mahdollisimman moni toisi myös omia näkemyksiään ja mielipiteitään esiin seuran tulevaisuuden kehittämiseksi. Nyt siihen on mainio tilaisuus seuran kehittämispäivässä, tervetuloa!
Lopuksi
Katsauksen lopuksi haluan vielä kiittää koko seurayhteisöämme EräViikingeissä. Erityisesti haluan kiittää valmentajia, ohjaajia ja henkilökuntaamme, joka on kaiken tämän haastavan ajan keskellä jaksanut tehdä sitä tärkeää työtä niin lasten ja nuorten eteen kuin aikuistenkin parissa. Eikä pidä unohtaa joukkueenjohtajia, rahastonhoitajia ja huoltajia sekä muita talkoolaisia, jotka ovat myös tehneet arvokasta työtä näinä vaikeina aikoina. Koronarajoitukset ovat kaikkien töitä lisänneet, kun erilaisia ohjeistuksia ja toimintamalleja on pitänyt tiedottaa moneen kertaan, sekä tehdä erilaisia tulkintoja vaihtelevista käytännöistä. Erilaista venymistä kaikilta seuratoimijoilta on osaltaan tarvittu, eikä ilman teitä kaikkia olisi tästä selvitty.
Kaikesta ylimääräisestä viestinnästä ja ”koronasäädöistä” on selvitty yhdessä tämän seurayhteisön ja toimijoiden kesken, kun jokainen on kantanut kortensa kekoon! Tämä positiivinen seurahenki välittyy myös jäsenkyselystä ja siitä iso kiitos kuuluu teille kaikille!
Jari Oksanen
Toiminnanjohtaja, EräViikingit ry