Uutinen
Noin vuosi sitten salibandy-yhteisöä kohahduttanut uutinen kahden suurseuran, Tapanilan Erän ja Salibandyseura Viikinkien seurafuusiosta ottaa seuraavan askeleensa 1.6.2017 alkaen. Vielä tällä kaudella toimintaa on ollut usean yhdistyksen alla, mutta tulevalle kaudelle määrä vähenee, kun Tapanilan Erän ja SSV:n loputkin juniorijoukkueet sulautuvat EräViikinkien nimen alle. Erä Salibandyakatemia yhdistys toimii tulevalla kaudellakin omana yhdistyksenään, jonka alla toimii farmijoukkue Erä Akatemia, sekä Erä Salibandy ry sisaryhdistyksenä salibandykoulujen parissa Vantaan puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että EräViikinkien jäsenmäärä tulee nousemaan yli 2000 jäseneen.
Laadukasta salibandytoimintaa
EräViikinkien tavoitteet ovat kovat ja seura onkin lähtenyt rakentamaan ennakkoluulottomasti uutta strategiaansa. Uutinen fuusiosta aiheutti paljon kysymyksiä niin seurojen sisältä, kuin ulkoakin. EräViikinkien urheilujohtaja Joonas Naava toteaakin, että toimintaa ei johdeta ”norsunluutornista”, vaan uutta kehitetään vahvasti omia jäseniä kuunnellen.
– Vaikka olemme seuran johdossa pohtineet uusia rakenteita ja toimintamalleja, niin jäsenillemme me tätä toimintaa teemme ja heidän mielipiteensä ovat avainasemassa uuden luomisessa, Naava linjaa.
– Olemme viimeisen vuoden aikana kuunnelleen erittäin herkällä korvalla joukkueitamme ja toiminnassamme mukana olevia. Näin olemme ottaneet heidät mukaan päätöksentekoon ja tätä toimintamallia aiomme noudattaa myös jatkossa.
”Maailman parasta toimintaa” on hyvin laaja käsite. EräViikingit ei aio profiloitua yhden sektorin seuraksi, vaan toimintaa halutaan kehittää kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että seura haluaa tarjota parasta mahdollista salibandytoimintaa kevyestä harrastetoiminnasta kilpaurheiluun, kaiken tasoisille ja ikäisille harrastajille. Iso panostus on toiminnan laadussa.
– Meille kaikki jäsenet ovat tärkeitä. Haluamme olla maailman johtava salibandyseura kaikilla sektoreilla. Tämä tarkoittaa sitä, että meiltä löytyy laadukasta toimintaa jokaiselle taitotasolle. Kilpa- ja harrastetoiminnan kehittäminen kulkee meillä rinta rinnan ja tästä pidämme kiinni jatkossakin. Haluamme auttaa pelaajia salibandyn huipulle mutta samalla haluamme pitää pelaajat harrastuksessa kiinni, vaikka kovempia tavoitteita ei olisikaan.
Toiminnan tärkeä palanen on myös olosuhteet. EräViikingeissä tämä koetaan isona osana laadukkaan toiminnan tuottamiseksi.
– Suurseurana meillä on vahva vastuu ja halu olosuhteiden kehittämiseen pääkaupunkiseudulla. Uskon, että meitä myös kuunnellaan päätöksenteossa, Naava näkee.
Valmennusjärjestelmään ja joukkuerakenteisiin uudistuksia
Tapanilan Erä teki ensimmäisenä seurana jo kuusi vuotta sitten merkittävän uudistuksen ja satsauksen omaan valmennusjärjestelmäänsä. Tuolloin ensimmäiset ikäluokkavastaavat astuivat toimintaan ja tätä muutosta on alettu viime vuosina toteuttamaan myös muissa maan johtavissa salibandyseuroissa. Valmentaminen ja sen kehittäminen tulee olemaan myös yksi EräViikinkien toiminnan painopisteistä. Tästä suuri vastuu on seuran urheilutoiminnasta vastaavalla Joonas Naavalla.
– Valmentajalla ja valmentamisella on todella iso merkitys joukkueiden ja pelaajien kehitykseen. Valmentajien kouluttamisen ja kehittämisen seuran sisäisesti, että ulkoisesti, koemme todella tärkeäksi. Kun tähän sektoriin aloimme Erän aikana panostamaan, ovat tulokset puhuneet puolestaan. Tätä osa-aluetta haluamme vahvasti viedä eteenpäin myös EräViikingeissä. Haluamme olla valmentajalle paras paikka valmentaa.
EräViikingeillä toimii tulevalla kaudella neljä valmennuspäällikköä, jotka vastaavat omien alueiden ikäluokkiensa toiminnasta. Heidän tehtävänään on mm. kehittää seuran valmentajia ja katsoa, että seuran valmennuslinja toteutuu joukkueissa. Maalivahtivalmennuksesta seurassa vastaa Tony Bäcksbacka. Fysiikkavalmennusta ja fysioterapiaa koordinoi Sami Pesonen.
– Valmennuspäälliköiden rooli valmennuslinjan jalkauttamisessa on suuri. Samalla pystymme tuomaan ammattilaisia ja ammattimaisuutta lisää salibandyyn, Naava lisää.
Maajoukkuetie
EräViikingit aikovat seurana olla jatkossakin vahvasti mukana salibandyn kehitystyössä. Salibandyliiton valmennuskeskuksen luoma Floorball Academy (FBA) ja sen toiminnassa mukana olevien seurojen yhdessä luoma ”Maajoukkuetie”, näyttelee isoa roolia myös EräViikinkien toiminnassa. Tämän vuoksi seurassa yhdenmukaistetaan pelaajien testausjärjestelmä FBA:n malliin. Floorball Academyn pelaajaseuranta alkaa jo D-ikäluokasta, joten myös EräViikingeillä edustusjoukkueet kasataan kyseisestä ikäluokasta.
Alueelliset joukkueet
Seurafuusion myötä EräViikinkien toiminta keskittyy vahvasti Pohjois- ja Itä-Helsingin alueelle. Tämä näkyy EräViikinkien kaikkien joukkueiden nimissä aina pienimmistä junioreista A-ikäluokkaan asti. Joukkueiden kokoaminen on jo käynnissä, vaikka try out -tapahtumat järjestetään perinteisesti huhtikuun lopulla.
– Alueellinen toiminta on uusi asia salibandyssa. Haluamme ottaa huomioon molemmat vahvat toiminta-alueemme ja kehittää toimintaa niissä. Yksi konkreettinen askel on se, että nuorempien ikäluokkien valmennuspäälliköt toimivat jatkossa omilla alueillaan.
– Toki myös se, että joukkueilla on mahdollisuus harrastaa lähellä kotia nuoremmissa ikäluokissa ja toisaalta meillä on sen verran kovia joukkueita vanhemmissa ikäluokissa, että pystymme pelaamaan SM-sarjoissa kahdellakin joukkueella eri ikäluokissa. Näin mennään aina B-poikiin saakka, A-pojissa puolestaan olemme kokeneet pelaajia kehittäväksi malliksi A-poikien ja Divarijoukkueen yhdistelmän. Naava avaa.
Valmennuslinjan rakentaminen
EräViikinkien uusien rakenteiden luomisessa valmennuksellinen sisältö on tulevalla kaudella remontin alla. Pelaajien kehityksen kannalta on tärkeää, että seurassa on yhteinen valmennuslinja, jossa huomioidaan jokaisen ikäluokan vaatimukset. Peli tulee olemaan keskiössä, sekä pelaajien henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittäminen toimivat pohjana uuden rakentamiselle.
– On tärkeää, että pystymme tarjoamaan pelaajalle johdonmukaista ja pelaajan omiin tavoitteisiin ja tasoon liittyvää valmennusta. Tämä ei saa olla kiinni vain yksittäisistä tekijöistä, siksi pyrimme luomaan johdonmukaisen valmennuslinjan joka kattaa kaikki ikäluokat ja tasot. Naava kertoo
Matalan kynnyksen laji
Viimeisen vuoden aikana mediassa on ollut paljon puhetta lasten harrastamisen kuluista. Tätä keskustelua on kuunneltu myös EräViikingeissä tarkasti. Seurassa pohditaan jatkuvasti uusia vaihtoehtoja harrastetoimintaan ja muutenkin siihen, että pelaamisen kulut ovat siedettävät. Salibandy on aina ollut matalan kynnyksen laji, ja tästä EräViikingit pyrkii pitämään kiinni tarjoamalla jatkossakin salibandyä kevyestä harrastamisesta tavoitteelliseen kilpaurheiluun.
Toiminnan rahoitus on läpinäkyvää
EräViikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksasen mukaan on nykypäivää, että joukkueet tietävät mistä maksavat. Jäsenmaksulla katetaan seuran hallinnollisia kuluja, mutta muuten joukkueet maksavat ainoastaan omaa toimintaansa.
– Meillä EräViikingeissä joukkueita tiedotetaan hyvin tarkasti siitä, mistä he maksavat. Mitään ”pimeitä” maksuja, joilla katetaan muuta kuin oman joukkueen ja junioripuolen valmennustoimintaa, ei ole. Jokaisella joukkueella on oma budjetti ja jokainen joukkue tietää omat menonsa.
– Miesten ja naisten liigajoukkueilla on omat varainhankintakanavansa, ennen kaikkea yhteistyökumppaneiden kautta ja omat budjettinsa. EräViikingeissä juniorijoukkueet eivät osallistu edustusjoukkueen kuluihin. Oksanen päättää.
Lisätietoa:
Joukkueet ja valmennus:
Urheilujohtaja Joonas Naava
Puh: 040 5021328
Sähköposti: joonas.naava@eraviikingit.fi
Hallinto ja talous:
Toiminnanjohtaja: Jari Oksanen
Puh: 044 5319048
Sähköposti: jari.oksanen@eraviikingit.fi