Uutinen
EräViikingit oli mukana Salibandyliiton tuottamassa UEFA:n SROI -selvityksessä, jossa selvitettiin seuran toiminnallaan yhteiskunnalle tuomia hyötyjä.
Jalkapalloliitto UEFA:n tuottama Social Return on Investment -malli kertoo seuran suorien taloudellisten vaikutusten, sosiaalisten sekä terveydellisten hyötyjen osuudesta yhteiskuntaan. Mallia on sovellettu paljon jalkapalloseurojen osalta ja nyt työtä on tehty myös salibandyn parissa.
Taloudellisiin hyötyihin lasketaan mm. käytettyjen olosuhteiden taloudelliset vaikutukset, toimintamaksut sekä liikkumisen tuottama työ. EräViikingeissä on tällä hetkellä reilut 1700 aktiivista jäsentä ja toiminta ulottuu laajalle alueelle Helsingissä. Seura tuottaa liikuntaa yli 300 000 tuntia vuodessa.
Tämä tehty selvitys oli erittäin mielenkiintoinen, joka antaa mittakaavaa ja perspektiiviä sille merkittävälle hyvinvointityölle, jota urheiluseuratoiminnassa teemme. Useimmiten seuratoiminnassa mittareina nähdään vain menestystä, mitaleja, maajoukkuepelaajia tai pistepörssejä. Tämän selvityksen ulkopuolelle on rajattu liigajoukkueiden toiminta sekä kaikki urheilullinen menestys, joten tämä kertoo puhtaasti EräViikinkien antamasta merkittävästä panoksesta lasten ja nuorten, aikuisten ja koko perheiden liikkumiseen ja hyvinvointiin.
EräViikingeissä meillä uusi hyväksytty strategiakin nivoutuu arvopohjaisen toiminnan ympärille. Haluamme kasvattaa nuorista jäsenistämme fiksuja ja hyväkäytöksisiä suomalaisia, jotka saavat harrastuksen kautta itselleen elinikäisen kipinän liikkumiseen.
Jari Oksanen, toiminnanjohtaja EräViikingit ry
Isoin vaikutus EräViikinkien toiminnalla muodostuu sosiaalisista vaikutuksista, jotka koostuvat mm. vapaaehtoistyöstä, osaamisen kehittymisestä sekä sosiaalisen pääoman kasvusta. Seuralle on täten myös iso vastuu Helsingin alueella jatkaa merkittävää rooliaan lasten, nuorten ja aikuisten liikuttajana.
Lisäksi tärkeä voimavaramme ovat tietysti kaikki ihmiset jäsenten ympärillä, koska ilman vapaaehtoisia valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia, rahastonhoitajia tai muita aktiivisia vanhempia, ei mikään seuratoiminta olisi elinvoimaista. Seuran yksi tärkeimmistä arvoista onkin yhteisöllisyys. Tämän UEFA:n selvityksen avulla nähdään myös se merkittävä sosiaalinen hyöty lukuina, jonka vapaaehtoistyö, koulutukset ja projektit tuottavat.
Eikä tietenkään pidä unohtaa EräViikinkien työllistävää vaikutusta. Seuran merkittävin työllistävä vaikutus on nimenomaan lasten ja nuorten ohjaajat ja ammattivalmentajat, koska niin suurta lasten ja nuorten määrää seuran toiminnassa ei pystyttäisi pelkästään vapaaehtoisvoimin liikuttamaan. Tietenkin suuren kokonaisuuden hallinta, toiminnan suunnittelu ja johtaminenkin tuovat samalla työllistävää vaikutusta. EräViikingit työllistääkin vuositasolla kymmeniä ihmisiä: vakituisesti, osa-aikaisesti ja määräaikaisesti. Esimerkiksi nyt kesäleireillä seura on työllistänyt yhteensä 12 kappaletta 15-18 vuotiasta nuorta apuohjaajina ja kahvila-apulaisena.
Jari Oksanen, toiminnanjohtaja EräViikingit ry